Menu
Berlijn / Duitsland

Gratis doen in Berlijn: 6 Favorieten

Berlijn is één van mijn favoriete steden in Europa. Ook in Berlijn zelf heb ik een hoop favorieten. Ik vertel je graag meer over mijn favoriete plein, kunstwerk, attractie, gebouw, monument en park in Berlijn. En het mooiste: al deze plekken zijn gratis te bezoeken!

 

Favoriete plein: Gendarmenmarkt

Wat mij betreft is de Gendarmenmarkt zonder twijfel het mooiste plein van Berlijn. Het plein is omringd door prachtige gebouwen en gezellige terrasjes. Vaak zijn terrasjes op zo’n bekende locatie natuurlijk hartstikke duur, maar hier kun je nog voor een fijne prijs een drankje doen en genieten van het uitzicht op dit mooie plein. In de zomer worden hier ook openluchtconcerten gegeven en in de winter vind je op de Gendarmenmarkt een gezellige kerstmarkt. Wanneer je Berlijn ook bezoekt, de Gendarmenmarkt is wat mij betreft altijd een aanrader.

gendarmenmarkt

 

Favoriete kunstwerk: East Side Gallery

We schreven hier al eerder over de East Side Gallery, maar dit kunstwerk verdient ook zeker een plekje tussen de favorieten. Met zijn 1,3 kilometer is dit het langste openbare kunstwerk ter wereld. Wat het zo bijzonder maakt, is dat het het grootste overblijfsel van de Berlijnse muur is. De gehele muur is prachtig versierd met graffiti kunstwerken van verschillende kunstenaars. Ik raad je aan om een middagje uit te trekken om rustig langs dit indrukwekkende kunstwerk te wandelen.

east side gallery

 

Favoriete attractie: Reichstag

Het is misschien een beetje toeristisch, maar een bezoek aan de Reichstag is wat mij betreft een absolute must. Op dit immense gebouw, wat dienst doet als parlementsgebouw, is een grote glazen koepel gebouwd die toegankelijk is voor publiek. Vanuit deze koepel heb je een geweldig uitzicht over de stad, maar ook de koepel zelf is erg indrukwekkend. Het bezoeken van de Reichstag is gratis, maar je moet je wel vooraf online aanmelden op www.bundestag.de. Je kunt hier een aantal tijden aangeven waarop je de Reichstag wilt bezoeken, zodat je eenmaal in Berlijn niet aan één specifieke tijd gebonden bent. Let wel op dat je boeking pas geldig is nadat je een bevestiging hebt gehad.

reichstag

 

Favoriete monument: Holocaust monument

Favoriet is misschien niet het goede woord als je het over een monument hebt, maar het Holocaust monument is wat mij betreft in ieder geval het meest indrukwekkende monument van Berlijn. Het monument bestaat uit grote betonnen blokken die allemaal in hoogte variëren. Doordat deze blokken samen bijna drie voetbalvelden beslaan, ontstaan er eindeloze gangen en smalle paden. Ook al ben je dichtbij de uitgang, je voelt je even helemaal gedesoriënteerd en je ziet geen uitweg. Het is daarmee niet per se een mooi monument, maar het geeft wel goed weer hoe de joden zich in concentratiekampen gevoeld moeten hebben.

holocaust monument

 

Favoriete gebouw: Berliner Dom

Ik kan niet precies uitleggen waarom de Berliner Dom mijn favoriete gebouw is, maar vanaf het moment dat ik voor het eerst in Berlijn kwam, was ik onder de indruk van dit gebouw. Dit enorme bouwwerk met prachtige turquoise koepel doet me ergens denken aan een groot sprookjeskasteel. Daarnaast heeft het veel weg van de St. Pieter in Rome. De Berliner Dom ligt vlakbij Unter den Linden en is de grootste kerk van Berlijn. Voor de Dom ligt een parkje met een kleine fontein. Indien je genoeg energie over hebt, kun je de 270 treden van de koepel beklimmen voor een mooi uitzicht over de stad.

berliner dom

 

Favoriete park: Viktoriapark

Zodra je aan een park in Berlijn denkt, kom je waarschijnlijk al snel bij het grote en bekende Tiergarten uit. Hoewel dat zeker een prachtig park is, ligt mijn persoonlijke favoriet een stukje verderop in de wijk Kreuzberg. Deze wijk dankt zijn naam aan de gelijknamige berg waarop het Kreuz monument prijkt. Rondom dit monument is 70 jaar later het Viktoriapark gebouwd. Je vindt hier een 24 meter hoge kunstmatige waterval die bijna niet van echt te onderscheiden is. Elke minuut wordt hier 13.000 liter water naar boven gepompt. Verder bestaat het park voornamelijk uit grote grasvelden met veel bloemen. Het is een perfecte plek om even bij te komen en te genieten van een lekkere picknick. Vergeet ook zeker niet om naar het onderste punt van de waterval te lopen, vanuit waar je een prachtig zicht hebt op de Kreuzberg.

viktoriapark

Na een lange dag in Berlijn heb je vast honger gekregen. Daarom hebben we naast onze favoriete bezienswaardigheden ook onze favoriete restaurants in Berlijn voor je op een rijtje gezet.

 

Ben jij al weleens in Berlijn geweest? Hoeveel van onze favoriete plekken heb jij al bezocht? En wat zijn jouw favoriete gratis plekken in deze stad?

10 Reacties

 • Liese
  24 juni 2015 at 18:44

  Ooh, de meeste kende ik maar zo leuk die waterval! Ga ik zeker onthouden voor mijn volgende trip naar Berlijn 🙂

  Reageer
 • Jessica
  24 juni 2015 at 19:52

  Leuk lijstje! Je kunt je trouwens ook aanmelden voor een bezoek aan de Bundestag naast het gebouw. Daar staat zo’n soort pop-up kantoortje waar je een tijdstip kunt aangeven (voor de komende twee of drie dagen dacht ik). Meestal is het aankomende uur al wel volgeboekt.

  Reageer
  • Jessica
   24 juni 2015 at 20:51

   REICHStag bedoel ik natuurlijk! 😉

   Reageer
 • Jenny - ikreis.net
  24 juni 2015 at 22:46

  Leuk lijstje! Ik hou ook van Berlijn, ik ben er inmiddels een paar keer geweest en het kriebelt om terug te gaan.

  Reageer
 • Margot
  25 juni 2015 at 10:51

  Leuk om te lezen! Het Viktoriapark ben ik (schande, schande) volgens mij nog nooit geweest… Staat nu dus op de to do-list! 🙂

  Reageer
 • Eva - eighty7
  27 juni 2015 at 07:13

  Ik vond de Reichstag inderdaad ook erg leuk om naartoe te gaan!

  Reageer
 • Bob Schaap
  29 juni 2015 at 14:27

  Berlijk is idd geweldig! bedankt voor de extra tips!

  Reageer
 • Marjolein
  2 juli 2015 at 16:39

  Wat tof om te horen dat Berlijn een van je favo steden is van Europa. Die van mij (jaja, wat een verrassing, haha…) ook! De Reichstag is ook een van mijn favoriete bezienswaardigheden en het Viktoriapark is inderdaad een leuke afwisseling voor Tiergarten.

  Ik vind het lastig om mijn favoriete plekken te kiezen maar ik ga mijn best doen om een enigszins beknopt antwoord te geven. Plekken waar ik altijd heel gelukkig van word zijn Tempelhof, het Gräfekiez rondom het Landwehrkanal, het Kollwitzkiez rondom de Kollwitzplatz, de Markthalle IX en de bar en urban garden Klunkerkranich (bovenop een parkeergarage!). Oja, en het RAW-Gelände natuurlijk! Een tof industrieel terrein vol graffiti, markten, kunst, clubs en meer cultureel geweld.

  Reageer
 • Ine Last
  16 februari 2017 at 17:45

  Een beetje late reactie, maar ik heb net jullie prachtige site ontdekt.
  We hebben in 2008 en 2012 met onze boot een week in Berlijn verbleven. Alle favoriete plaatsen van jullie kennen we inmiddels, hier zou ik graag Hackesche Höfen en het Nicolaiviertel als tip aan toe willen voegen

  Reageer
  • Saskia
   19 februari 2017 at 10:04

   Wat leuk om te horen Ine! Het lijkt me heel bijzonder om met de boot in Berlijn te zijn. Bedankt voor je goede tips. Die gaan zeker op het lijstje voor een volgende bezoek aan Berlijn. Erg leuk!

   Reageer

Laat een reactie achter