Menu
Sri Lanka

5x doen in Ella, Sri Lanka

Eén van de bekendste plaatsjes in Sri Lanka is het backpackersdorp Ella. Ik vertelde al eerder dat ik bang was dat Ella te toeristisch voor ons zou zijn. Dit bleek achteraf volledig ongegrond, aangezien Ella nog steeds een simpel, charmant en vooral kleinschalig dorp in het binnenland van Sri Lanka is. In Ella zelf is weinig te doen, maar in het gebied eromheen des te meer. Ik vertel je graag waarom je echt een paar dagen in Ella moet blijven hangen tijdens je reis door Sri Lanka.

#1 Ravana waterfalls

Eén van de bekendste must do’s van Ella zijn de Ravana Waterfalls. Deze watervallen bevinden zich een paar kilometer buiten het dorp en worden door de locals gebruikt als openbare badkamer. Wij hadden een scooter gehuurd en reden in een klein half uur naar de watervallen. Onderweg reden we langs prachtige diepe dalen en intens groene bergen. Het reizen per scooter is in dit gebied echt een aanrader! De scooter is bij de waterval prima weg te zetten en er zitten een aantal mensen die gratis je helm bij willen houden. Heel lief, dus het is wel zo netjes om als bedankje iets bij hun kiosk te kopen als je weg gaat. Veel mensen komen naar de Ravana Waterfalls om te pootje baden, te zwemmen of te douchen. Ikzelf had niet de behoefte om via glibberige rotsen bij de waterpoel te komen, maar mijn vriend is er wel in geweest. Ondertussen zat ik op een hoge steen waardoor ik zicht had op een geweldig leuk schouwspel van spelende Sri Lankaanse kinderen, wassende ouderen en zwemmende toeristen. Met een beetje geluk komt er een hele kolonie apen met je mee pootje baden. Geweldig om te zien!

ravana waterfallsravana watervalravana watervallenravana waterfall

#2 Bezoek een theefabriek

Je kunt eigenlijk niet met goed fatsoen Sri Lanka bezocht hebben zonder dat je een theefabriek van binnen gezien hebt. Ella bevindt zich in het hart van de Sri Lankaanse theeplantages en hier heb je dan ook meer dan genoeg mogelijkheden tot het bezoeken van een theefabriek. Wij kozen voor Halpewatte Tea Factory, een fabriek die heel goed te boek staat. Dit bleek niet zonder reden: voor een paar euro kregen we hier een zeer uitgebreide rondleiding van een professionele gids. Hij legde ons alles uit over het maken van thee en na de rondleiding wisten we precies hoe die groene blaadjes uiteindelijk als thee in ons heet water terecht komen. Helaas was het verboden om binnen foto’s te maken.

haplewatte uitzicht haplewatte

Uitzicht vanaf de theefabriek

#3 Nine Arches Bridge

De Nine Arches Bridge is gebouwd door de Engelsen in de koloniale periode. Toen was dit een magistraal staaltje bouwkunst en nog steeds wordt de de architectuur van deze spoorbrug geprezen. Wij verbleven in een homestay net buiten Ella en onze gastheer vertelde dat we via een korte binnendoor weg snel bij de brug konden komen. Dit bleek nog een heel avontuur te zijn, waarbij we meermaals het pad kwijt raakten. Uiteindelijk was dit allemaal de moeite waard, aangezien de Nine Arches Bridge heel plotseling opdoemde in de dichte bebossing. Het was heel indrukwekkend om na een fikse wandeltocht door een volledig groen landschap ineens de brug te zien. Op de brug zelf is niets te doen, je komt hier echt alleen voor het spectaculaire uitzicht.

nine arches bridgenine arches bridge2

#4 Buduruwagala temple

Ten eerste: laat je niet misleiden door de naam. Dit is geen traditionele tempel waar je naar binnen kunt. Buduruwagala temple is een rots waar verschillende boeddha-figuren in uitgehakt zijn. Het ligt een kilometer of 16 onder Ella en dat maakt het een perfect doel voor een scootertrip. Bij onze homestay werd gezegd dat we er úren op zouden rijden om er te komen. Achteraf bleek dit slechts 2 uur te zijn. Ideaal dus! Op deze manier kun je in alle rust rijden en op tijd pauze nemen om wat te eten of te drinken. Het natuurgebied rondom de rots is geweldig mooi en sereen. Reigers, waterlelies en prachtige bomen zorgden voor een romantisch sfeertje. Ik had het gevoel dat ik in een sprookje terecht was gekomen. Het mooie van Buduruwagala en omgeving is dat er verder amper toeristen komen. We hadden het rijk dan ook voor onszelf alleen. Heerlijk! De entree bedraagt 300 roepies (nog geen € 2,-) en hiervoor mag je zo lang blijven als je wilt.

Buduruwagala

#5 Scootertocht door de Hill Country

Ella ligt midden in de zogenaamde Hill Country. Dit is het hart van de Sri Lankaanse theeproductie. Ten noorden van Ella vind je theeplantage na theeplantage, zo ver het oog reikt. Wij zijn in de namiddag met onze scooter het binnenland ingereden en dit was werkelijk prachtig. De theeplantages liggen veelal tegen de heuvels aan waardoor je door een glooiend landschap vol intens groene planten rijdt. Overal zie je mensen met grote manden op hun rug thee plukken. Let wel op! Als je van dichtbij foto’s neemt, willen ze hier een vergoeding voor. Logisch, maar wel handig om van te voren te weten. Je komt hier uiteraard ook veel theefabrieken tegen. Echter zijn deze veelal niet opgesteld voor publiek. Dit wordt vaak al bij het hek aangegeven.

ella sri lankahill countrytheeplantages ella

In Ella verbleef ik bij Rustle Hill Homestay. Dit is echt één van mijn favoriete homestays ooit geweest. De eigenaren zijn zo lief en ze proberen je overal bij te helpen. Een aanrader dus!

Zoals je ziet is er rondom Ella genoeg te doen om je een paar dagen te vermaken. In het dorp zelf kun je lekker eten en drinken dus ook als je een dag uit wilt rusten, vermaak je je hier prima. Tip: ga naar Café Chill als je een dag helemaal niks wilt doen. Deze zaak is prachtig ingericht en op het dakterras vind je heerlijk relaxte zitzakken en een loungehoek. Al met al is Ella werkelijk een fijne plaats om een paar dagen te vertoeven.

11 Reacties

 • Simone | Paper Travels
  23 juni 2015 at 08:17

  Ziet er tof uit. Wij zijn in Sri Lanka niet naar Ella geweest. Natuurlijk wel een theeplantage en een theefabriek bezocht, maar wij zijn een laar dagen in Kandy blijven hangen….:)

  Reageer
  • Kimber - Reisgenie
   23 juni 2015 at 09:52

   Ik kan me goed voorstellen dat je langer in Kandy blijft. Wij vonden dat ook een heel toffe plaats waar veel te doen is! Toch een keertje terug gaan voor Ella , echt de moeite waard ;).

   Reageer
 • Robert | Traveljunks
  25 juni 2015 at 11:12

  Hoe gaaf is die brug zeg! Sri Lanka is zo’n land wat bij ons een beetje op de reservelijst staat, maar als ik dit zo zie weet ik niet precies waarom. Prachtig!

  Reageer
  • Kimber - Reisgenie
   25 juni 2015 at 11:22

   Wat een leuke reactie! Ik snap het wel hoor, ikzelf had eigenlijk ook nooit Sri Lanka in m’n hoofd, maar door foto’s van vrienden was ik eigenlijk meteen over stag. Haal het gerust van die reservelijst af dus!

   Reageer
 • Marcia Hamelijnck
  1 mei 2017 at 15:27

  Bedankt voor de tips :-). Wij zitten momenteel in Ella. Nummer 1 en nummer 4 hebben we onderweg vanuit Udawalawe inmiddels bezocht. Morgen de Nine Arches en de theefabriek!
  Tot nu to vinden we Sri Lanka echt TOP! Dikke aanrader. Wij reizen met onze dochter van 6 jaar en dat gaat super, dus ook met kids is Sri Lanka een fijne bestemming.

  Reageer
  • Kimber
   2 mei 2017 at 08:59

   Super leuk om te lezen! Hoe vonden jullie de Nine Arches Bridge en de theefabriek? Sri Lanka is inderdaad echt top, helemaal mee eens. Nog heel veel plezier samen gewenst!

   Reageer
 • Van Mourik
  21 mei 2017 at 18:26

  Hee! Wij gaan deze zomer naar sri lanka en willen graag een scooter huren. Op Bali afgelopen zomer gedaan ( allemaal goedgedaan gelukkig!) maar nu lezen we veel horror verhalen over scooter rijden in Azië. Hoe heb jij dit ervaren in sri lanka? Groetjes!

  Reageer
  • Kimber
   22 mei 2017 at 07:41

   Hoi! Wij hebben in Sri Lanka alleen in Ella een scooter gehuurd, omdat het hier ontzettend rustig is op de weg. Dit is super goed bevallen. Geen enkel probleem gehad, vooral dus ook omdat het heerlijk rustig rijden is. Auto’s rijden vaak maar zo’n 40km per uur waardoor je je niet snel in een gevaarlijke situatie bevindt. Hoe het zit voor de rest van Sri Lanka durf ik niet te zeggen, maar rondom Ella zou ik zeggen: doen! Wij huurden onze scooter trouwens via ons hotel, Rustle Hill Homestay. Was perfect geregeld. Alvast heel veel plezier gewenst!

   Reageer
 • Susan
  14 december 2017 at 13:34

  Hi! Ik kom net terug uit Sri Lanka en ben o.a. in Ella geweest. Veel te kort alleen. Ik vraag me af of jij weet of er ook Nederlanders gevestigd zijn in Sri Lanka met een (horeca) zaakje ofzo?

  Reageer
 • Barbara Westerhof
  3 mei 2018 at 03:38

  Hoi, leuk om jullie blog te lezen. Wij zijn de afgelopen dagen in Ella geweest. Ook in Rustle Hill homestay.
  Nav jullie blog wilde ook wij een scooter huren om zo samen met onze 2 dochters de omgeving te verkennen. De eigenaar vd homestay gaf aan dat de politie er geen probleem van maakt dat touristen op scooters rondrijden. Maar als er iets gebeurd kan het zijn dat de verzekering niet dekt!!
  Ik heb dit uitgezocht…. En het klopt. Het is oa terug te vinden op de site vd ANWB.
  WIL JE DUS EEN AUTO OF SCOOTER HUREN IN SRI LANKA, DAN HEB JE EEN TIJDELIJK SRILANKEES RIJBEWIJS NODIG.

  Reageer
  • Kimber
   3 mei 2018 at 09:38

   Hoi Barbara, wat leuk dat jullie ook bij Rustle Hill Homestay geweest zijn! Je hebt gelijk, je hebt een lokaal rijbewijs nodig wat je in Colombo kunt regelen.

   Reageer

Laat een reactie achter