sri lankaanse kottu

Recept: Sri Lankaanse Kottu

Home / Wereldse recepten / Recept: Sri Lankaanse Kottu

Inhoudsopgave

Het eten in Sri Lanka vind ik niet zo veelzijdig als in veel andere Aziatische landen. Toch kun je er als nog genieten van een aantal heerlijke gerechten. Tijdens mijn 3,5 week in Sri Lanka heb ik ontelbaar vaak het Sri Lankaanse gerecht kottu gegeten. Kottu wordt gemaakt van fijngesneden roti-pannenkoekjes, gemengd met gesneden groentes als wortel en witte kool. Voor de vleesliefhebber kan er kip aan toegevoegd worden. Ik heb tig variaties van dit gerecht op en kwam tot de conclusie dat de kottu die in de minst aantrekkelijke tentjes verkocht werd, het allerlekkerste was. Onderstaand recept heb ik toegestuurd gekregen van Kirsten van Travelaar. Ondanks dat het niet het meest mooie Sri Lankaanse gerecht is, kan ik je garanderen dat kottu wel het lekkerste is.

Ingrediënten

(voor 2 à 3 personen)

  • Dunne roti van de toko
  • 2 eieren
  • Rode ui
  • Knoflook
  • Prei
  • Wortel (in dunne plakjes snijden)
  • Witte of Chinese kool
  • 2 Tomaten ( in blokjes snijden)
  • kokosolie
  • Currykruiden
  • Chilipeper, peper en zout

Bereiding

  1. Snijd de ui en de knoflook fijn
  2. Snijd de prei in ringen en hak de kool fijn
  3. Bak de ui en de knoflook één minuut in de kokosolie op hoog vuur
  4. Voeg de prei en de kool toe
  5. Snijd de roti in kleine stukjes (bijvoorbeeld door de roti eerst in repen te snijden en daarna door te snijden)
  6. Snijd de wortel in dunne plakjes en maak blokjes van de tomaten
  7. Breek de eieren boven de pan en laat ze door continu te roeren stollen
  8. Voeg de tomaat en de wortel toe
  9. Voeg twee minuten later de roti toe
  10. Breng op smaak met flink wat currykruiden, chilipeper, peper en zout.

Maak de kottu eventueel wat vetter door er tijdens het bakken wat extra kokosolie aan toe te voegen. In Sri Lanka krijg je de kottu vaak geserveerd met een soort kippen- of vegetarische jus. Hier heb ik helaas geen recept van, maar dit is dus ook een mogelijkheid om het wat smeuïger te maken.

Tip: roti pannenkoeken zijn kant en klaar te koop bij de grote supermarkten. Mijn ervaring is echter dat de roti van de toko (vaak te vinden in de diepvries) of de Surinaamse winkel stukken smakelijker is. Ik zou dan ook altijd aanraden om deze te gebruiken!

kottu_sri_lanka

Wil je meer lezen over lekkere gerechten uit Sri Lanka? In dit artikel deel ik mijn 10 favorieten uit de Sri Lankaanse keuken.

Deel dit artikel

Het kan zijn dat dit artikel affiliate links bevat. Dit betekent dat wij een kleine commissie ontvangen wanneer je via deze linkjes iets boekt. Dit kost jou uiteraard niets extra. Heb je iets aan onze tips gehad? Dan zouden we het super vinden als je je reis (of je huurauto, accommodatie, vliegticket, excursie of reisproduct) via de linkjes in dit artikel wil boeken. Heel erg bedankt en we wensen je een geweldige reis! Liefs, Kimber & Saskia

6 reacties op “Recept: Sri Lankaanse Kottu”

  1. Kottu (L) Iedere dag minstens 1 keer gegeten! Leuke variant die ik daar erg lekker vond: Met kaas er doorheen. Ze doen er 1 of 2 blokjes La Vache qui rit per persoon in daar, ff laten smelten en smullen maar.

    Ik ga dit recept zsm eens proberen, dan maar hopen dat het net zo lekker smaakt als op Sri Lanka. Bedankt!

    1. Wat leuk om te horen! Wat is dat toch he, die fascinatie van Aziaten voor La Vache Qui Rit? Ik heb het slechts 1x met kaas op, maar daar zat zooooo belachelijk veel kaas in dat een enorm vette hap was geworden. Jouw versie klinkt de moeite waard. Volgende keer ga ik het er doorheen doen :D.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven