Groot-Brittannië Londen

Doen in Londen: wat je niet mag missen bij een eerste bezoek

Favoriete plekken in Londen - London Queens Walk Southbank

Londen is één van de meest bezochte steden ter wereld en dat is uiteraard niet zonder reden. Toch moet ik eerlijk bekennen dat de stad mij niet meteen in zijn greep had en dat ik pas bij mijn derde bezoek haar charme zag. Misschien lag het aan het seizoen, misschien lag het aan het gezelschap, feit blijft dat ik meerdere bezoekjes nodig gehad heb om van de stad te gaan houden. Gelukkig is dit toch gebeurd, want Londen heeft ontzettend veel te bieden! Ik vertel je dan ook graag wat je zeker moet doen in Londen tijdens een eerste bezoek aan deze stad.

 

#1 The British Museum

Ik ben een groot fan van het British Museum en het is één van mijn favoriete musea ter wereld. Bij al mijn bezoeken ben ik hier naartoe geweest en ik denk dat ik tijdens een toekomstig tripje naar Londen gewoon weer ga. Ik vind de sfeer in het museum heerlijk: je hebt niet het gevoel dat je op je tenen moet lopen. Daarnaast staan er de meest geweldige stukken tentoongesteld. Ik ben gek op geschiedenis, dus wat dat betreft kan ik het me voorstellen dat sommige mensen het minder interessant vinden om bijvoorbeeld de Rosetta Stone te zien. Ben je wat minder geïnteresseerd in historische artefacten, bezoek dan het British Museum vanwege haar prachtige architectuur. De imposante glazen koepel die het dak vormt van de centrale hal, is een sterk staaltje bouwkust. Wil je meer weten over wat er achter de schermen van het British Museum gebeurt? Kijk dan zeker The Museum, deze geweldige docu geeft je alle ins en outs rondom dit interessante museum.

british museum

 

#2 Shoppen in Oxford street

In Londen kun je geweldig goed winkelen. Oxford street staat bekend als dé winkelstraat van Londen. Alle grote (Britse en internationale) merken zijn hier vertegenwoordigd, veelal met een flagship store. Op deze twee kilometer lange winkelstraat vind je voor elk wat wils. Mensen met een kleiner budget kunnen terecht bij Primark, Topshop, H&M of Dorothy Perkins. Voor de groep met een grotere portemonnee is vooral in nabijgelegen Bond street goed te winkelen met merken als Gucci, Chanel en Louis Vuitton.

oxford street

 

#3 Notting Hill

Aan Notting Hill heb ik al eerder een heel artikel gewijd omdat ik simpelweg groot fan ben van deze buurt. Het is een heel ander stukje Londen en na de drukte in het centrum is Notting Hill een verademing. Je hoeft hier niet per se iets te doen: wandel rond en geniet van al het moois wat je om je heen ziet.

notting hill

 

#4 Hyde Park

Tijdens een bezoek aan Londen bevind je je waarschijnlijk vooral in de binnenstad. Logisch, aangezien dit de place to be is en je hier alle grote bezienswaardigheden kunt vinden. Toch zou ik je aan willen raden om ook eens een bezoek te brengen aan één van de vele parken die de stad rijk is. Tijdens mijn laatste bezoek aan Londen verbleef ik aan de rand van Notting Hill. Ik had ervoor kunnen kiezen om met de metro naar het centrum te reizen maar in plaats daarvan ben ik door Hyde Park naar Oxford street gelopen. De wandeling duurde een uur, maar wat is er nu lekkerder dan de ochtend beginnen met een wandeling door een mooi, groen park? Naast wandelen kun je er ook varen op Serpentine lake, een hapje eten bij Lido bar & café of luisteren naar een zeepkistspreker. Ook worden er weleens grote concerten gehouden. Als je in de vroege ochtend gaat, zie je Londenaren op weg naar hun werk. Velen zitten strak in het pak, maar hebben voor de wandeling hun hardloopschoenen aangedaan. Heel grappig om te zien!

hyde park

 

#5 Theaterbezoek

Zeg je Londen, dan zeg je theater. Ik heb het geluk gehad dat ik zowel een voorstelling in een inimini theater heb meegemaakt, als een voorstelling in het Apollo Victoria Theater. Deze laatste is bekend vanwege premières van grote voorstellingen als Wicked en the Lion King. Ik heb hier tijdens mijn laatste bezoek aan Londen Wicked gezien en ik was diep onder de indruk van de enorme zaal en special effects. Toch moet ik bekennen dat ik mijn bezoek aan het piepkleine theater (toentertijd Comedy Theatre genaamd, nu The Harold Pinter Theatre) een paar jaar eerder, nog leuker vond. We kwamen hier terecht omdat alle grote voorstellingen uitverkocht waren en we simpelweg niets meer te kiezen hadden. Zo zaten we overwachts in een zaal ter grootte van een schoolkantine bij de voorstelling Sunset Boulevard. In de pauze dronken we onze kop koffie in de zaal, aangezien er geen foyer was. Kneuterig, maar o zo leuk en sfeervol. Wat mij betreft is een voorstelling in zowel een groot als klein theater een aanrader als je in Londen bent!

wicked

 

#6 Varen over de Thames

Vooral in het voorjaar is het heel leuk om over de Thames te varen. De boottocht duurt ongeveer een uur en vanaf het water heb je prachtig zicht op allerlei beroemde bouwwerken en de verschillende wijken van Londen. Uiteraard vaar je onder de Tower Bridge door, waardoor je een mooi perspectief op dit bekendste bouwwerk van Londen krijgt. Daarnaast zie je ondere de vergruisde ‘Walkie-Talkie tower’, de Shard (ook wel Piramid Tower genoemd), de London Eye en de Millennium Bridge. Met het zonnetje op je gezicht is het heerlijk op het bovendek. Als het weer wat minder stralend is, kun je uiteraard ook altijd binnen gaan zitten.

london eyetower bridge

 

#7 Covent Garden Market

Covent Garden is een soort omgebouwde markthal. Hier vind je allerlei leuke winkeltjes en in het levendige hart van de hal kun je heerlijk eten. Er zit onder andere een Jamie’s Italian en een openluchtzaak waar enkel en alleen paëlla verkocht wordt. Daarnaast is er elke dag een snuiterijenmarkt bij Covent Garden: leuk voor de antiek-snuffelaars onder ons. Buiten op het plein zorgen straatartiesten voor het nodige vertier. Je vermaakt je geen dag in de hal, maar een ochtend of middag ben je er zeker wel zoet.

covent garden

 

#8 Big Ben & Westminster

Je kunt niet in Londen geweest zijn zonder in ieder geval een blik op de Big Ben geworpen te hebben. De kans dat je er in de buurt komt is sowieso heel groot, aangezien de Big Ben zich in het hart van Londen bevindt. Deze statige heer is zeer fotogeniek en het is dan ook leuk om hier even rond te hangen en foto’s te maken. Westminster is goed te zien vanaf één van de vele bruggen die Londen rijk is. In het gebied rondom de Big Ben en Westminster is het enorm druk dus reken erop dat je hier binnen een uurtje wel uitgekeken bent en behoefte hebt aan wat minder mensen om je heen.

Big Ben

 

#9 Platform 9 ¾

Dit is een must visit voor alle Harry Potter-fans onder ons. Op Kings Cross Station vind je namelijk Platform 9 ¾, waar je als ware Hogwarts student op de foto mag met een door de muur verdwijnende trolley. Ontzettend kinderachtig misschien, maar ook ontzettend grappig. Er staat een fotograaf die professionele foto’s maakt, maar het is absoluut niet verplicht om deze te kopen. Daarnaast zorgt iemand voor een opwaaiende sjaal door deze op het juiste moment in de lucht te gooien. Hilariteit gegarandeerd.

kings cross

 

#10 Hop on hop off bus

Sommige mensen vinden deze bussen vreselijk, maar als je weinig tijd hebt, zijn ze werkelijk een uitkomst. Ben je slechts een weekend in Londen en wil je wel zo veel mogelijk zien? Maak dan gebruik van de Hop on hop off bus. Voor 2 dagen onbeperkt gebruik betaal je zo’n 26 pond (prijs april 2015) en daarmee kom je vrijwel overal. Bij alle belangrijke sight seeing punten zijn haltes te vinden en op deze manier kun je alles in relatief korte tijd bezichtigen. Heel praktisch en verhoudingsgewijs heel betaalbaar.

hop on hop off

Londen is een wereldstad die voor iedereen wat te bieden heeft. Dit lijstje geeft slechts een fractie weer van wat er allemaal te zien, te doen en te beleven is. Wil je nog meer van Londen zien? Bekijk dan ook mijn favoriete plekken in Londen of bekijk onze tips voor goedkoop en lekker eten in Londen.

 

Wil jij binnenkort ook naar Londen?

 

Wat is jouw favoriete bezienswaardigheid in Londen?

Dit vind je misschien ook leuk:

25 reacties

 • Beantwoorden
  Stéphanie | Expeditie Aardbol
  23 april 2015 at 09:04

  Ik wil zo graag nog een keer naar Londen voor een goed bezoek. Ik ben er een aantal jaar terug een paar dagen geweest met oud en nieuw, en toen heb ik vooral heel veel in de kroeg gehangen en maar weinig gezien van de stad :(!

  • Beantwoorden
   Kimber - Reisgenie
   23 april 2015 at 11:21

   Hahah, grappig! Al is dat wel opgaan in de lokale gebruiken natuurlijk ;). Bij mij heeft het echt even geduurd, maar nu kan ik zeggen dat ik Londen zeker de moeite van een bezoekje waard vind.

 • Beantwoorden
  Kirsten | Travelaar.nl
  23 april 2015 at 10:37

  Deze blogpost komt als geroepen! Eind juli gaan we eindelijk naar Londen. Ik was er toen ik een jaar of 16 was al eens een paar dagen, maar dat was met school en dus allemaal verplichtingen. Erick is nog nooit in Engeland geweest, dus Londen it is! Ik weet nog van mijn vorige bezoek dat ik Covent Garden helemaal geweldig vond, dus daar gaan we sowieso naartoe 🙂 Verder spreken Hyde Park en Nothing Hill me ook ontzettend aan.. Gaan op het lijstje! Thnx 🙂

  • Beantwoorden
   Kimber - Reisgenie
   23 april 2015 at 11:20

   Wat een heerlijk vooruitzicht!! Volgens mij is Londen in de zomer ook zó leuk. Wat heb je verder nog op je lijstje staan? Ik ben er 3x geweest, dus wie weet kan ik daar nog wel wat meer over zeggen :D.

 • Beantwoorden
  Mellisa - Grenzeloosreizen
  4 oktober 2015 at 18:11

  Zoveel te zien en heb helaas maar 3 volle dagen! Notting Hill en een markt (Portobello of Camden) staan op m’n lijstje! Shoppen houdt het vriendje niet zo van, dus dat slaan we denk ik over haha! Leuke post 🙂

 • Beantwoorden
  Anja
  28 januari 2016 at 10:58

  Ik vond Chelsea eeg gezellig met de chelsea Gardena en schattige winkeltjes… British museum en tate museum waren ook gaaf en southwark met de mooie kerk en borough market!

 • Beantwoorden
  Anja
  28 januari 2016 at 11:04

  Kensington park was ook gaaf trouwens! M’n zus en ik gingen bij hyde park naar binnen en dan kun he onder een brug door en dan ben je in kensington park met het beeld van Peter pan!

  • Beantwoorden
   Kimber
   28 januari 2016 at 20:43

   Leuke aanvulling! Waarschijnlijk ga ik dit jaar nog een keer die kant op dus dan zal ik er zeker een kijkje gaan nemen :).

 • Beantwoorden
  Carla
  21 maart 2016 at 13:33

  Op 2 plekjes na al deze bezienswaardigheden bezocht. Ga in juli terug, en voor dan staan de Chinese straatjes ook op het programma! ?

 • Beantwoorden
  Marielle
  23 maart 2016 at 13:02

  Dank voor de tips!

  Heb een aantal bezienswaardigheden al bezocht toen ik in oktober 2014 twee dagen in Londen was.
  Toen voornl. gereisd met de metro (neef was erbij en die zat al een half jaar in Londen dus wist de weg).

  Ik ga eind april wederom naar Londen, dit keer voor 4 dagen samen met mijn 15-jarige dochter. Ik overweeg nu om de Hop on hop off bus te gaan gebruiken.
  We gaan in ieder geval een goede planning maken, zodat we zoveel mogeljik kunnen zien èn genieten.

  • Beantwoorden
   Kimber - Reisgenie
   25 maart 2016 at 21:17

   Wat heerlijk om samen met je dochter 4 dagen lang Londen te gaan ontdekken! Dat gaat vast een geweldig leuke stedentrip worden :). Ikzelf vond de Hop on hop off bus echt een uitkomst, vooral om veel te zien in weinig tijd. Alvast heel veel plezier gewenst!!

   • Beantwoorden
    Marielle
    18 april 2016 at 13:11

    Dank je, gaat vast lukken :-).
    Ik zorg in ieder geval voor een goede planning, zodat we zoveel mogelijk kunnen zien.
    Nu maar hopen dat het in ieder geval droog weer is…

 • Beantwoorden
  IreneLouise
  23 juni 2016 at 18:56

  Hoi Kimber, super leuk dit. Ik ga dit weekend met mijn dochter naar Londen. Vier volle dagen. We verblijven in Notting Hill. Ik heb een vraagje over die hop on bus. Waar koop je die kaartjes en zijn dat die dubbeldekkers? Dank je wel alvast. Groetjes, irene

  • Beantwoorden
   Kimber - Reisgenie
   24 juni 2016 at 10:15

   Hoi Irene,

   4 volle dagen naar Londen! Wat heerlijk, dan kun je echt heel veel van de stad zien. Ik heb de kaartjes toen bij een van de vele verkooppunten in de stad gekocht maar ik durf niet meer te zeggen waar precies. Dit kunnen ze je gegarandeerd in je hotel vertellen. Als je de kaartjes nu alvast wilt bestellen kan dat via deze website:http://www.hop-on-hop-off-bus.com/london-bus-tours. Bij bijna elke stop is wel een verkooppunt te vinden dus het is handig om van te voren vast te kijken waar je hotel precies dichtbij zit :). Het zijn trouwens inderdaad die rode dubbeldekkers!

   Alvast heel veel plezier gewenst. Londen is een super leuke stad!

 • Beantwoorden
  Claudia
  28 oktober 2016 at 12:27

  Wat leuk….ik ga vanavond samen met mijn moeder, ik voor het eerst,mijn moeder is er ruim 40 jaar geleden geweest . Mijn zoon zit er momenteel voor een stage van 3 maanden. We hebben maar 2 hele dagen dus we gaan ons best doen ze veel mogelijk te zien!

  • Beantwoorden
   Kimber - Reisgenie
   29 oktober 2016 at 10:39

   Wat een fijn vooruitzicht! En heel leuk om samen met je moeder je zoon op te gaan zoeken. Dat worden vast twee heerlijke dagen. Alvast heel veel plezier gewenst!

 • Beantwoorden
  Sabrina
  15 juni 2017 at 09:05

  Wij willen ook naar londen maar nu vraag ik me af wat beter is …..door de week londen te bezoeken of in het weekend ?

  • Beantwoorden
   Kimber
   15 juni 2017 at 13:29

   Hoi Sabrina, ik denk dat het niet zo veel verschil maakt qua drukte: in Londen barst het hele jaar door van de toeristen. Qua vliegticket- en hotelprijzen kan het wel iets schelen als je doordeweeks kiest. Dit is vaak net wat goedkoper.

 • Beantwoorden
  Cecilia
  23 juni 2017 at 07:39

  Ik ga ook met mn dochter naar Londen en hebben Oyster cards aan geschaft. Kunnen we daarmee ook in de hop on hop off bussen? Of geldt die kaart in andere bussen?

  • Beantwoorden
   Kimber
   24 juni 2017 at 13:21

   Super leuk dat je samen met je dochter deze mooie stad gaat verkennen! De Oyster card werkt helaas niet op de Hop on Hop off bussen. Hiervoor moet je een apart kaartje kopen. Ik zou je zeker aanraden om even goed te kijken of dat nog wel de moeite waard is als je ook een Oystercard hebt :). Alvast heel veel plezier gewenst!

 • Beantwoorden
  Marja
  25 juni 2017 at 17:21

  Wij gaan naar london maar ik weet eigenlijk niet wat nu het voordeligste is voor het openbaar vervoer. Wij gaan voor3 dagen en willen heel veel zien van london. Wie kan ons een duidelijk antwoord geven

 • Beantwoorden
  Angelique
  28 juni 2017 at 16:08

  hoi,
  wij gaan binnenkort naar Londen.
  wij hebben een accommodatie geboekt via booking.com en nu heb ik een QR code gekregen die gebruikt kan worden voor gratis entrees van 50 attracties in Londen.
  maar op internet vind ik hier verder niet zoveel over, weet jij hier meer van?

 • Beantwoorden
  Kimber
  29 juni 2017 at 13:01

  Hoi Angelique,
  Ik heb het even opgezocht maar die kun je inderdaad gewoon gebruiken als je ze rechtstreeks van Booking.com ontvangen hebt. Veel plezier gewenst!

 • Laat een reactie achter